Noutăți editoriale

A apărut în colecția „Universitaria” a Editurii Ministerului Afacerilor Interne lucrarea „Tehnici și tactici de intervenție profesională pentru lucrătorii de ordine și siguranță publică. Folosirea forței“, avându-i ca autori pe Petre-Robert Ungureanu și Cezar Cristea din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” București, ambii cu o vastă experiență atât didactică, cât și profesională în folosirea unor tehnici și tactici de intervenție. Lucrarea vine să umple un gol în literatura de specialitate, contribuind la clarificarea multor concepte şi elemente din domeniul folosirii forței și a mijloacelor de constrângere de către polițiștii de ordine publică, cei de frontieră sau jandarmi. Cartea reprezintă nu doar un manual de specialitate, ci poate fi considerată un studiu inovator în materie, ajutând cadrele MAI în activitatea de pregătire profesională, în îndeplinirea atribuțiilor lor de serviciu, în folosul comunității și în spiritul respectării drepturilor fundamentale ale omului.

Temele abordate în lucrare au fost elaborate vreme de cincisprezece ani. Astfel, cei doi autori ne însoțesc, cu dăruire și profesionalism, pe parcursul întregii lucrări, definind cu rigurozitate științifică, elemente de tehnică și de tactică profesională. Asistând la expunerea detaliată a procesului de folosire a forței, autorii ating teme de bază, esențiale pentru pregătirea și formarea lucrătorilor MAI, reprezentând un instrument de lucru modern pentru toți cei interesați. Sunt expuse, la nivel exemplificativ, principii tactice generale, tehnici de utilizare a armelor letale și neletale folosite de polițiști în exercitarea profesiei și, de asemenea, poate constitui un material didactic de sinteză în domeniul autoapărării specializate a personalului MAI. Venind în sprijinul viitorilor sau mai vechilor ofițeri, agenți sau subofițeri, autorii au abordat utilizarea unor tehnologii moderne, schimbarea nivelurilor de forță, retenția armei și a mijloacelor de constrângere din dotare sau discernământul acțiunilor în lupta corp la corp. În lucrare apar și alte aspecte, privind competențele de comunicare, dezescaladarea situației sau pregătirea mentală a polițistului care, de asemenea, sunt excelent structurate în context.

Documente privitoare la Constituția României din 1923 – 2023

În anul 2023, România celebrează 100 de ani de la adoptarea Constituției promulgate de Regele Ferdinand I al României, la 28 martie 1923, prin Decretul Regal nr. 1360.

Pentru a marca Centenarul Constituției României Mari, Laurențiu-Ștefan Szemkovics, consilier superior în cadrul Arhivelor Naționale ale României, a publicat, la Editura M.A.I., o lucrare impresionantă, care prezintă pas cu pas actul politico-juridic ce a permis unificarea legislativă și administrativă a statului român după Marea Unire de la 1918.

Lucrarea cuprinde 70 de documente, din perioada 1922-1923, aflate la Arhivele Naționale Istorice Centrale, în următoarele fonduri și colecții: Casa Regală, Matrice sigilare, Ministerul Afacerilor Externe. Cancelaria Ordinelor, Parlament, Președinția Consiliului de Miniștri, Senat. În carte sunt prezentate atât documente de arhivă, cât și Constituția României din 1923, sigiliile care au autentificat-o, reproduceri grafice ale documentelor, sigiliilor, stemelor și matricei sigilare cu ajutorul căreia a fost imprimat sigiliul Regelui Ferdinand I.

Potrivit academicianului Dimitrie Gusti, Constituția din 1923 a reprezentat, mai mult decât o formulare tehnică juridică a totalității normelor aplicate la funcționarea puterilor publice. Ea este însăși conștiința națională codificată”.

Antologie de proză polițistă – 2022

În anul 2022, Editura M.A.I. a continuat organizarea concursurilor de creație literară adresate atât personalului M.A.I., cât și elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale M.A.I. De asemenea, concursul „Micul detectiv“, aflat la a patra ediție, s-a adresat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 15 ani, ai căror părinți fac parte din Ministerul Afacerilor Interne.

Genul polițist îți oferă întotdeauna o doză de adrenalină, găsim aici povestiri complexe și palpitante, evenimente reale sau imaginare, unele mai amuzante, altele atingând momente de groază, despre crime și criminali.

Anul acesta au fost selectate pentru publicare 27 de lucrări.

De la ,,Micii detectivi”, la studenții și elevii participanți la ,,Atelierele Police Writer”, până la profesioniștii cu state vechi ai ministerului, înscriși la ,,Concursul de proză polițistă adresat personalului M.A.I.”, cu toții ,,au pornit la luptă”, cu condeiul în mână (sau poate cu tastatura, desigur!) și au așternut pe hârtie (pe ecran!) intrigi polițiste, povestiri inspirate din întâmplări reale sau rod al unei bogate imaginații creatoare.

Lucrarea a văzut lumina tiparului cu sprijinul organizației profesionale – Corpul Național al Polițiștilor.

Analiză Strategică – 2022

Prima definiție a strategiei este datorată prof. Michael Porter și prof. Jan Rivkin, de la Harvard Business School: „Strategia este un set integrat de opțiuni care poziționează organizația, într-un anumit domeniu, pentru a obține rezultate superioare pe termen lung”.

Născută din efortul colectiv al unor specialiști de referință din Ministerul Afacerilor Interne, manualul „Analiză strategică”, publicat de Editura Ministerului Afacerilor Interne, prezintă, într-o ținută grafică deosebită, cele mai importante metode analitice strategice utilizate la scară internațională și care au aplicabilitate la nivelul structurilor M.A.I., precum și noutăți privind modul de abordare al analizei strategice în cadrul structurilor de aplicare a legii, un accent deosebit fiind pus pe strategiile didactice de prezentare a metodelor analitice.

Colectivul de autori coordonat de Ștefan Săvulescu cuprinde experți de referință în domeniu, precum: Lucian Ivan, Emil Gîrdan, Irena (Arădăvoaicei) Apolzan, Bogdan Cătălineanu, Delia Stănescu, Cosmin Bădele, Mihai Dascălu, Adrian Achim, Marius Ciobanu, Cristian Săndulache, Andrei Fodor, Sorina Cofan, Claudiu Butnaru, Veronica Mihalache, Ionuț Rotaru.

Lucrarea se constituie într-un util și valoros instrument didactic, atât pentru cursanții Colegiului Național de Afaceri Interne al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, cât și pentru analiștii structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Manualul valorifică informații  de actualitate din literatura de specialitate privind  cele mai bune practici la nivel internațional în domeniul analizei strategice, iar specialiștii care au contribuit la realizarea acestuia au depus eforturi consistente pentru a explica și adapta aceste metode domeniului de activitate al ministerului.

Decorații acordate Grănicerilor Români (1916-1920) – 2022

Prezentul volum are la bază lucrările Distincții onorifice conferite grănicerilor români în perioada 1916-1917 (2019) și Distincții onorifice conferite grănicerilor români în perioada 1918-1919 (2018).

Decorațiile, menite a păstra memoria unor evenimente importante, a elogia victorii strălucite, constituie istoria gravată pe metal a popoarelor și a suveranilor care s-au distins prin înțelepciunea sau prin vitejia lor.

Distincțiile onorifice conferite grănicerilor români în Primul Război Mondial au reprezentat o înaltă cinstire a eroismului, curajului și spiritului de sacrificiu dovedite pe câmpurile de luptă, un omagiu adus acelor militari care și-au servit țara.

Grănicerii decorați au făcut parte din: Corpul grănicerilor, Comandamentul Corpului de grăniceri, brigada de grăniceri, brigada VII mixtă, regimentele 1, 2, 2 marș, 3 grăniceri, regimentul cu tracțiune automobilă, oficiul diviziei XVI grăniceri, Serviciul pazei frontierelor, Compania de grăniceri Cornul-Luncii, Plutonul grăniceri Bicaz.

Lucrarea, menită să trezească interesul pentru unele decorații cu care au fost recompensați militarii, este un omagiu adus tuturor grănicerilor români care, prin faptele lor de arme din Primul Război Mondial, au intrat în panteonul neamului românesc.

Poliția Română în documente de arhivă (1831-1941) – 2022

Semnalăm apariția lucrării ,,Poliția Română în documente de arhivă (1831-1941)”, ce îl are ca autor pe domnul dr. Laurențiu-Ștefan Szemkovics, un consacrat cercetător al bogatului tezaur arhivistic național.

Volumul, apărut sub egida Editurii Ministerului Afacerilor Interne, cuprinde 42 de documente redate în lucrare, în ordine cronologică, ce provin de la Muzeul Național al Poliției Române din Târgoviște și de la Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale din București, din fondurile și colecțiile: Casa Regală, Direcția Generală a Poliției, Direcția Poliției și Siguranței Generale, Matrice sigilare, Ministerul Afacerilor Externe – Cancelaria Ordinelor, Ministerul de Interne. Ca tipuri de documente au fost incluse adeverințe de primire, adrese, articole din ziare, cereri, decrete regale, Instrucțiune circulară, legi, matrice sigilare, rapoarte de activitate, regulamente, telegrame, traduceri din ziar ce fac referire la: acordarea de decorații, atribuțiile polițiștilor, autentificarea documentelor, circulația pe drumurile publice, diferite infracțiuni, interviul „Poliția Generală de Siguranță a Statului”, manifestațiile ce au avut loc în capitală, noua organizare a Poliției statului român, organizarea serviciilor administrației centrale a Ministerului de Interne, stabilirea uniformei ofițerilor de poliție, Școala de conducători de automobile. Alături de cele amintite, au mai fost introduse sigiliile regelui Carol I, ale Adunării Deputaților și Senatului, precum și stemele României de la 1872 și de la 1921.

Antologie de proză polițistă – 2021

Volumul „Antologie de proză polițistă”, apărut în luna noiembrie a acestui an, reunește creațiile participante la concursurile de proză polițistă organizate de Editura M.A.I. în anul 2021. Lucrarea a văzut lumina tiparului cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, căruia îi mulțumim. 

De la ,,Micii detectivi” – copii ai angajaților MAI, care se visează „mari investigatori”, inspirându-se chiar din profesia părinților lor, la elevii și  studenții din instituțiile de învățământ ale ministerului, până la profesioniștii cu ,,state vechi” ai Internelor, cu toții au așternut pe hârtie intrigi polițiste complexe, povestiri pline de suspans, întâmplări inspirate din experiența de viață sau rod al unei bogate imaginații creatoare.

În paginile antologiei, fiecare cititor atras de genul polițist va găsi ceva pe gustul lui: povestiri ample, cu fir epic complex și suspans à la Hercule Poirot, creații din care transpare clar experiența în munca de cercetări penale, criminalistică, ordine publică sau judiciar, presărate cu pasaje analitice interesante, izvorâte din preocuparea pentru cunoașterea psihologiei infractorului, respectiv a victimei.  Fie că sunt la primele încercări literare sau sunt autori consacrați, toți cei care se regăsesc în paginile acestei antologii merită felicitări!

Monografia Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani – 2021

Ediția a III-a, revăzută și adăugită, a monografiei Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” a văzut lumina tiparului anul acesta, sub egida  Editurii M.A.I. Cartea este rodul strădaniilor inimosului colectiv al școlii, care a decis să continue demersurile predecesorilor, consemnând noi pagini din istoria acestei instituții de elită.

Lucrarea a fost publicată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reînființarea Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi și a 20 de ani de la revenirea în matca ei tradițională, la Drăgășani.

Vom regăsi în monografie repere istorice importante, relatări ale unor personalități ce au condus destinele școlii de-a lungul timpului, dar și informații de actualitate privind organizarea, structura, valorile și obiectivele instituționale, în capitole precum: „Grigore Alexandru Ghica – întemeietorul Jandarmeriei Române”, „Simboluri și valori organizaționale”, „Rădăcini interbelice”, „Renaștere și modernitate”, „Repere ale activităților școlare și extrașcolare”, precum și „Îndemn la neuitare” și „Istorie în imagini”.

30 de ani de istorie – Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Afacerilor Interne

Cu prilejul împlinirii, la 5 iunie 2021, a 30 de ani de existență a A.N.C.M.R.R., conducerea acestei organizații a decis să ilustreze, într-o monografie aniversară, activitatea asociației și a filialelor componente, în materiale și imagini de suflet, puse în pagină de Editura M.A.I.

Cartea surprinde momentele relevante din cele trei decenii de eforturi și  preocupări majore ale asociației pentru binele cadrelor militare în rezervă și retragere din M.A.I., realizările notabile pe plan legislativ, social și cultural, activitățile cele mai reprezentative organizate de filiale în beneficiul membrilor lor.

Buletinul pompierilor nr. 1/2020

Prestigiosul periodic al pompierilor români inaugurează cel de-al XVII deceniu de apariție cu materiale de actualitate și de o ținută științifică certă: „Considerații privind tipologia hazardurilor tehnologice”, „Exploatarea instalațiilor de încălzire. Măsuri de prevenire a incendiilor provocate de instalațiile de încălzire cu centrale tehnice”, „Pregătirea serviciilor de urgență profesioniste prin programe de simulare a intervențiilor”, „Prevenirea incendiilor la depozite de mărfuri periculoase”, „Analiza riscului de cutremur în județul Vrancea – descrierea cauzelor, elementelor favorizante și elementelor declanșatoare”, „Utilizarea spumei aeromecanice pentru stingerea incendiilor. Noutăți și perspective”, „Scurt istoric al pompierilor voluntari“ etc.

Lucrare profesională de înaltă ţinută ştiinţifică ce prezintă tehnica şi metodele de lucru ale personalului cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, buletinul cuprinde informaţii utile inginerilor, studenţilor şi masteranzilor cu profil tehnic.

INTEGRITATEA – Buletin documentar şi de informare privind activitatea de prevenire şi combatere a corupţiei nr. 2/2020

Lucrarea tratează teme din sfera prevenirii actelor şi faptelor de corupţie în rândul personalului M.A.I., cu accent pe informarea acestuia despre cauzalitatea corupţiei, factorii de risc şi vulnerabilităţile care apar în activitatea structurilor, precum şi despre premisele diminuării corupţiei prin eradicarea cauzelor generatoare. Sunt prezentate reflecţii privind Indicele de Percepţie a Corupţiei, mecanismele de monitorizare a corupţiei şi alte teme de interes din problematica abordată.

Buletinul ne captează atenția cu variate teme din domeniul prevenirii și combaterii corupției:  „Integritatea organizaţională între concept şi realitate“, „Inserția profesională și integritatea“, „Corupția – factorul care afectează buna funcționare a societății“, „Distincție între infracțiunea de trafic de influență și infracțiunea de înșelăciune“, „Percepții și atitudini privind corupția, conform eurobarometrului special nr. 502/2020 – analiză secundară de date“ etc.

Apariţie editorială periodică ce s-a impus în vastul domeniu teoretic al prevenirii şi combaterii corupţiei, Buletinul se constituie într-o valoroasă culegere de speţe, materializate în cazuistică rezolvată de specialiştii anticorupţie în colaborare cu alte instituţii de profil ale statului, în spiritul şi în litera legii.

NOUTATEA MEDICALĂ

Această revistă a apărut pentru prima dată în 1998, ca o publicație trimestrială, cu denumirea „Actualitatea Medicală“. În revistă au publicat articole nume celebre ale corpului medical românesc, medici angajați în rețeaua medicală a M.A.I., precum și tineri medici. Tematica extrem de variată a reușit să capteze interesul specialiștilor.

După o întrerupere de câțiva ani, Spitalul de Urgență „Prof. dr. Dimitrie Gerota“ a acceptat provocarea de a relua publicarea revistei, devenită între timp „Noutatea Medicală”. Prin conținutul articolelor, activitatea colegilor din rețeaua medicală a M.A.I. a putut fi promovată mai ușor, în paralel cu publicarea unor articole, în premieră, semnate de nume de elită ale medicinei românești, dar și de debutanți, dornici de afirmare.

Revista trimestrială „Noutatea Medicală” acoperă, la nivel documentar, subiectul despre noul tip de coronavirus şi boala produsă de acesta (COVID-19), care ne-a schimbat, în mod radical, viaţa. Este cea mai mare pandemie cunoscută până la ora actuală şi care a surprins societatea medicală, dar și societatea în general, total nepregătite. Din această cauză, studiile medicale de până acum trebuie aprofundate şi validate de cercetările ulterioare. Articolele revistei propun o analiză aprofundată și pertinentă a fenomenului SARS-Cov-2.

Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, a salutat „inițiativa de a resuscita revista Noutatea Medicală, publicație care relevă importanța educației medicale și a cercetării științifice, într-un moment de cumpănă pentru întreaga societate“.